Det ligger i ordvalget

Ord, der betyder det samme kan sende vidt forskellige signaler. Sproget er ikke så sort eller hvidt, som man måske umiddelbart skulle tro. Og det er en vigtig lektie for dig at lære, hvis du vil være journalist. Her er nogle eksempler fra den politiske verden.

Udgiftsstop og nulvækst
Venstre har præsenteret en plan, der objektivt set går ud på, at staten ikke må bruge flere penge. Det interessante er så at se på, hvad de to politiske fløje kalder planen. Venstre selv kalder det for et udgiftsstop – altså noget positivt. Ordet udgifter har en ubetinget negativ klang. Alle vil gerne have mindre udgifter. Derfor bliver det i en sproglig forstand positivt, når Venstre vil stoppe udgifterne. Og oppositionens største pari vil selvfølgelig gerne forbindes med noget positivt.

Men det vil Socialdemokratiet ikke være med til. Næ, set med socialdemokratiske briller går Venstre ind for nulvækst. Vækst er et positivt ladet ord, som vi gerne vil have mere af. Så nulvækst (= ingen vækst) bliver negativt. Og dermed bliver synet på Venstre også negativt.

De to partier har forskellige interesser og bruger derfor to forskellige ord for noget, der i bund og grund betyder det samme.

Hvilken ring var det?
Rollerne mellem de to partier var byttet om under debatten om den ring, der skulle bygges rundt om København, for at mindske antallet af biler. Men hvad var det for en ring? Spurgte man regeringen lød svaret, at det var en trængselsring. Trængsel forbinder vi med noget negativt og ved konsekvent at omtale ringen som en trængselsring forsøgte fortalerne at holde fokus på, at ringen ville medføre færre biler i byen.

Venstre, der ikke var tilhænger af dette tiltag for at begrænse trafikken valgte en anden sproglig taktik. Med ordet betalingsring ønskede Venstre at skabe fokus på den del af ringen, der ville klinge negativt; nemlig at den ville koste vælgerne penge.

Det hele endte som bekendt med, at ringen blev droppet efter kluntet kommunikation fra regeringen.

 

About Kasper Skov Jensen
Journalist og forfatter til bogen Bliv journalist. Har arbejdet en hel del med onlinejournalistik for blandt andre norske FotballMagasinet, TV 2 og Aller Media. Giver feedback til unge skribenter på musicupdates.dk og dbold.dk, der drømmer om at blive journalister

About Admin

Kasper Skov Jensen Posted on

Journalist og forfatter til bogen Bliv journalist. Har arbejdet en hel del med onlinejournalistik for blandt andre norske FotballMagasinet, TV 2 og Aller Media. Giver feedback til unge skribenter på musicupdates.dk og dbold.dk, der drømmer om at blive journalister

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.