Så vigtigt er det med en god rubrik

Hvis du vil bestå optagelsesprøven på Journalisthøjskolen er det en fordel at kunne lave en god overskrift – eller rubrik, som det hedder i fagsprog. Så det får du selvfølgelig nogle tips til her. Men lad os først se på, hvorfor rubrikken er så vigtig.

Rubrikken fungerer som blikfang for læseren. Den er afgørende for, om din historie bliver læst – og uden læsere er al arbejdet for den skrivende journalist spildt.

En læresætning om rubrikker lyder, at den skal være “æggende, vækkende og dækkende. Og hvad betyder det så? Det betyder, at rubrikken skal skabe nysgerrighed hos læseren, den skal fange læserens opmærksomhed og den skal fortælle læseren noget om, hvad historien handler om. Så langt så godt. I praksis er der stor forskel på, om man laver en avisrubrik, en magasinrubrik eller en netrubrik.

Til optagelsesprøven på Journalisthøjskolen skal du nok forvente at lave mindst en avisrubrik. Heldigvis er det også den nemmeste at lave, hvis man ikke har træning i det. Eller rettere: den er ikke nem, men nemmere end de to andre.

Avisrubrikken: Skal fremfor alt være dækkende

Avisrubrikken er den mest almindelige rubrikform – især i ikke tabloide aviser som Politiken, Berlingske og Jyllands Posten. Dens primære funktion er at fortælle læseren, hvad historien handler om.

Her er tre tilfældige avisrubrikker:

Nye studerende skal overvinde hjemve

SF-løjtnant må vente med ministerpost 

The Obamas har fået ny kæledægge 

Netrubrikker: Læseren skal lokkes

På nettet bliver alt målt i antallet af kliks og sidevisninger. Mange netmedier gør derfor, hvad de kan for at få læseren til at klikke på historien – netrubrikkers vigtigste opgave er at være æggende. Netrubrikker kan sagtens være i en trykt avis og omvendt, men netrubrikker fungerer bare ikke ligeså godt på tryk. Netjournalister (som mig selv) bruger ofte bestemte ord for at ægge læseren. Eksempelvis:

“Så” (“Så stor”, “Så lille” osv.)

“Derfor”

“Her”

“Her er”

“Sådan”

“Derfor”

De tre førnævnte avisrubrikker kan omskrives til netrubrikker på denne måde:

Her er den største udfordring for nye studerende

Derfor må han vente med ministerpost

Se den nye medlem af Obama-familien

På journalisten.dk kan du læse mere om, hvad der virker på nettet

Magasinrubrikken: Lang og anderledes

Ligesom netrubrikken er det meget vigtigt, at magasinrubrikken er æggende, men der stopper lighederne. Magainrubrikker er ofte lange og legende. Citater ses ofte brugt som magasinrubrikker.

Hvis du vil have en journalist til at træne rubrikker med dig, inden du skal til Journalisthøjskolens optagelsesprøve, kan du købe en af pakkerne her. 

 

About Kasper Skov Jensen
Journalist og forfatter til bogen Bliv journalist. Har arbejdet en hel del med onlinejournalistik for blandt andre norske FotballMagasinet, TV 2 og Aller Media. Giver feedback til unge skribenter på musicupdates.dk og dbold.dk, der drømmer om at blive journalister

About Admin

Kasper Skov Jensen Posted on

Journalist og forfatter til bogen Bliv journalist. Har arbejdet en hel del med onlinejournalistik for blandt andre norske FotballMagasinet, TV 2 og Aller Media. Giver feedback til unge skribenter på musicupdates.dk og dbold.dk, der drømmer om at blive journalister

Comments