Hvis du vil bestå optagelsesprøven på Journalisthøjskolen er det en fordel at kunne lave en god overskrift – eller rubrik, som det hedder i fagsprog. Så det får du selvfølgelig nogle tips til her. Men lad os først se på, hvorfor rubrikken er så vigtig.
Rubrikken fungerer som blikfang for læseren. Den er afgørende for, om din historie bliver læst – og uden læsere er al arbejdet for den skrivende journalist spildt.
En læresætning om rubrikker lyder, at den skal være “æggende, vækkende og dækkende. Og hvad betyder det så? Det betyder, at rubrikken skal skabe nysgerrighed hos læseren, den skal fange læserens opmærksomhed og den skal fortælle læseren noget om, hvad historien handler om. Så langt så godt. I praksis er der stor forskel på, om man laver en avisrubrik, en magasinrubrik eller en netrubrik.
Til optagelsesprøven på Journalisthøjskolen skal du nok forvente at lave mindst en avisrubrik. Heldigvis er det også den nemmeste at lave, hvis man ikke har træning i det. Eller rettere: den er ikke nem, men nemmere end de to andre.
Avisrubrikken: Skal fremfor alt være dækkende
Avisrubrikken er den mest almindelige rubrikform – især i ikke tabloide aviser som Politiken, Berlingske og Jyllands Posten. Dens primære funktion er at fortælle læseren, hvad historien handler om.
Her er tre tilfældige avisrubrikker:
Nye studerende skal overvinde hjemve
SF-løjtnant må vente med ministerpost
The Obamas har fået ny kæledægge
Netrubrikker: Læseren skal lokkes
På nettet bliver alt målt i antallet af kliks og sidevisninger. Mange netmedier gør derfor, hvad de kan for at få læseren til at klikke på historien – netrubrikkers vigtigste opgave er at være æggende. Netrubrikker kan sagtens være i en trykt avis og omvendt, men netrubrikker fungerer bare ikke ligeså godt på tryk. Netjournalister (som mig selv) bruger ofte bestemte ord for at ægge læseren. Eksempelvis:
“Så” (“Så stor”, “Så lille” osv.)
“Derfor”
“Her”
“Her er”
“Sådan”
“Derfor”
De tre førnævnte avisrubrikker kan omskrives til netrubrikker på denne måde:
Her er den største udfordring for nye studerende
Derfor må han vente med ministerpost
Se den nye medlem af Obama-familien
På journalisten.dk kan du læse mere om, hvad der virker på nettet
Magasinrubrikken: Lang og anderledes
Ligesom netrubrikken er det meget vigtigt, at magasinrubrikken er æggende, men der stopper lighederne. Magainrubrikker er ofte lange og legende. Citater ses ofte brugt som magasinrubrikker.
Kasper Skov Jensen
Journalist og forfatter til bogen Bliv journalist. Har arbejdet en hel del med onlinejournalistik for blandt andre norske FotballMagasinet, TV 2 og Aller Media. Giver feedback til unge skribenter på musicupdates.dk og dbold.dk, der drømmer om at blive journalister